Hatha yoga

Hatha yoga is een klassieke yogavorm die zijn oorsprong kent in India. Hatha kan je op 2 manieren vertalen, namelijk Hatha als één woord, wat staat voor moeite, kracht of wilskracht. Ha - tha als 2 woorden, Ha staat voor de zon, de mannelijke kant, het actieve, ook wel yang. Tha staat voor de maan, de vrouwelijke kant, het kalme, ook wel Yin.

 


Het zijn 2 tegengestelde krachten of energieën, die met elkaar in balans moeten komen. Dit in balans brengen doen we door de verschillende houdingen (asana's) en adembeheersing (pranayama). Zo ontstaat er verbinding tussen lichaam en gedachte en kom je in het hier en nu. Door inspanning komt er ontspanning. 

Hatha flow yoga

Hatha Flow Yoga is een verdiepende en versterkende yogales in een langzamer tempo dan een Vinyasa les. We bewegen in een flow, waardoor de les een complete en uitgebalanceerde beoefening is voor het gehele lichaam. De houdingen worden wat langer vastgehouden en afgewisseld door wat meer ontspannende houdingen. De overgangen tussen de houdingen zijn iets langzamer, zodat je dieper in de beoefening kan duiken. Daarnaast verbinden we de ademhaling met de bewegingen, zodat de adem kan stromen. Dit is een les met veel variatie, geschikt voor zowel beginners als gevorderden.Chakra yoga

In deze reeks van 8 lessen maak je kennis met de zeven chakra’s. Chakra's worden als de energiecentra in het lichaam aangeduid. Centraal staat het bewust ervaren van lichaam, geest en adem. Daarnaast het opbouwen van kracht en concentratie, het waarnemen vanuit een vriendelijke open aandacht en ook het leren ontspannen in wat zich van binnen voordoet. Na elke les voel jij je ontspannen, uitgerust en vol energie. Je leert hoe je deze energiestroom in gang kunt houden, wat disbalans is en hoe in balans te blijven. Iedere les duiken we diep in 1 chakra's en tijdens de laatste les, maken we een reis door alle 7 chakra's.


Yin Yoga

Yin Yoga is een rustige, passieve en meditatieve yogastijl waarbij de houdingen langere tijd worden aangehouden, vaak tussen de 3 en 5 minuten. De houdingen stimuleren het bindweefsel, maken het lichaam flexibeler en zorgt voor een diepe ontspanning. Geniet van de rustgevende en verkwikkende effecten van Yin Yoga waarbij ik ook wat inzichten geef in de meridianen, elementen en seizoenen.


 Yin - Yang Yoga

In deze les worden zowel de Yin als Yang houdingen opgenomen. Door een combinatie van het passief uitvoeren van de Yin houdingen en de actievere Yang houdingen, ontstaat er een balans tussen flexibiliteit en kracht. Het beste van beide in één sessie. Geschikt wanneer je alleen Yin net iets te rustig vindt en alleen Yang te dynamisch vindt. 

Yoga Nidra

Deze vorm van yoga staat bekend als de yogische slaap. Dit is een diepe ontspanningstechniek waarbij je in een staat van bewuste slaap wordt gebracht, maar je blijft wel wakker. Tijdens de Yoga Nidra lessen begeleid ik jou om je lichaam en geest te ontspannen en om helderheid en innerlijke rust te kunnen ervaren. Ideaal is deze les voor het verminderen van stress en het bevorderen van een goede nachtrust. Zorg dat je voor deze les warm aangekleed bent, omdat de gehele les liggend plaats vindt.

Restorative Yoga

Ook wel herstellende yoga genoemd, brengt je lichaam in een diepe staat van rust. Hierdoor krijgt het zenuwstelsel de gelegenheid om te ontspannen. Wanneer je deze vorm van yoga regelmatig beoefent kun je jouw lichaam en geest herstellen van overbelasting. De ondersteunende houdingen en door de aandacht te richting op een kalme ademhaling, zorgen voor een diepe rust, waardoor het parasympatisch zenuwstelsel wordt geactiveerd en het sympathisch zenuwstelsel in balans komt.